BYD PÅ

HJEMMEBAGT ØKOLOGI 

Forkæl dig selv og din familie med dejligt hjemmebag baseret på økologiske råvarer. Her får du vore bedste opskrifter:

 

Øko Grovkernerugbrød med solsikkekerner

(2 stk. brød)

  • 450 g Kornkammeret Knækkede Øko Rugkerner
  • 700 g Kornkammeret Øko Rugmel
  • 500 g Kornkammeret Øko Hvedemel
  • 125 g Kornkammeret Øko Solsikkekerner
  • 6 dl vand
  • 1 l øko A-38
  • 50 g gær
  • 5 tsk. salt
  • 2 tsk. mørk sirup

Sådan gør du:

1. Kog vand, knækkede rugkerner og solsikkekerner i ca. 5 min. Lad det køle lidt af, og tilsæt A-38. Når blandingen er håndvarm (ca. 37°C) udrøres gæren heri.

2. Tilsæt de øvrige ingredienser, og ælt det hele roligt, men grundigt sammen
(ca. 10 min.) til en ensartet og blød dej. Æltes bedst på en røremaskine.

3. Lad dejen hæve, lunt og tildækket, i ca. 45 min.

4. Fordel dejen i 2 smurte bageforme (2 liter). Glat dejen med en våd dejskraber, så overfladen bliver glat og jævn.

5. Prik overfladen med en gaffel, og lad brødene efterhæve lunt og tildækket til dejen når kanten af formen, ca. 30 min.

6. Pensl brødene med vand, og drys evt. med solsikkekerner. 



Bagetid: Nederst i en 220°C forvarmet ovn 1 time og 15 min (varmluft 200°C).

NB! Skru straks ned til 185°C (varmluft 165°C).

 

Øko Grahamsbrød

(2 stk. brød)

  • 300 g Kornkammeret Øko Grahamsmel
  • 400 g Kornkammeret Øko Hvedemel
  • 2½ dl varmt vand 2½ dl øko kærnemælk
  • 75 g Kornkammeret Øko Solsikkekerner
  • 75 g Kornkammeret Øko Hørfrø
  • 25 g gær
  • 1½ tsk. salt
  • 1 spsk. øko sukker
  • 100 g revet øko gulerod
  • 50 g øko smør eller olie

Sådan gør du:

1. Bland varmt vand og kærnemælk sammen i en skål, så det bliver lunkent (ca. 37°C).

2. Rør solsikkekerner, hørfrø og grahamsmel i, og lad det hvile ca. 15. min.

3. Rør gæren i. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen godt.

4. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse, ca. 20 min.

5. Slå dejen sammen og del den i 2 lige store kugler. Lad dejkuglerne hvile ca. 5 min. Form 2 brød. Sæt brødene på bagepapir på en bageplade.

6. Lad brødene hæve, tildækket og lunt, til dobbelt størrelse ca. 1 time.

7. Pensl brødene med vand og snit brødene på langs med en skarp kniv.

Bagetid: Midt i en 220°C forvarmet ovn i ca. 30-40 min. (varmluft 200°C).

 

Havregrynskugler

 

(Ca. 20 stk.)

  • 2 dl Kornkammeret Havregryn
  • 70 g smør
  • 1 dl kokosmel
  • ½ dl sukker
  • 1 spsk. kakao
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 1 spsk. appelsinjuice

Sådan gør du:

1. Rør smørret blødt. Tilsæt resten af ingredienserne og rør det hele godt sammen.

2. Sæt massen i køleskabet ca. 30 min. Tril små kugler. Rul dem i kokosmel og stil dem koldt, til der er hårde.

3. Kuglerne kan nu pakkes i en lufttæt beholder med bagepapir imellem.

 

Øko hjemmebagte boller

(Ca. 16 stk.)

  • 500 g Kornkammeret Øko Hvedemel
  • Ca. 2½ dl øko mælk  
  • 50 g gær
  • 3 spsk. øko sukker
  • 1 lille tsk. salt
  • 1 øko æg 

  • 100 g øko smør eller olie 
  • Til pensling: 1 øko æg

Sådan gør du:

1. Opløs gæren i lunken mælk

2. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen godt ca. 5 min., til den er smidig
og glat.

3. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse ca. 20 min.

4. Slå dejen sammen, del den i 16 stk. og form dem til boller.

5. Sæt bollerne på en smurt bageplade.

6. Lad dem efterhæve til dobbelt størrelse, tildækket og lunt, ca. 40 min.

7. Pensl med sammenpisket æg.

Bagetid: Sættes midt i en 220°C forvarmet ovn ca. 10-12 min (varmluft 200°C).

  

Øko pandekager

(10 stk. pandekager)

  • 150 g Kornkammeret Øko Hvedemel

  • 2 øko æg 

  • 25 g flormelis
  • ½ tsk. salt 

  • 3 dl øko mælk
  • 50 g smeltet øko smør

  • Tilbehør: Syltetøj, is, evt. varm chokoladesauce

Sådan gør du:

1.  Pisk æg, flormelis, salt og mælk sammen. 


2.  Tilsæt hvedemel lidt ad gangen og pisk til dejen er blank og klumpfri. 


3.  Rør smeltet smør i dejen, og lad den hvile ca. 2 timer. 


4.  Kom lidt af dejen på panden, drej panden rundt så dejen fordeles i et tyndt lag på hele panden. Bag pandekagen til dejen er stivnet og pandekagen er gylden på siden der vender nedad. Vend og bag den på den anden side. 



5.  Server pandekagerne varme med sukker og syltetøj eller med is og varm chokoladesauce.