MORGENMAD SOM ER

FULD AF GRYN -
FULD AF SMAG

En bra start på dagen börjar med bra mat. Vi har valt ut produkter som är både bra sammansatta och ekologiskt odlade i samklang med naturen. Här kommer våra bästa recept för en riktigt god morgon.

 

Ruggrød

(1 portion)

  • 1 dl Kornkammeret Øko Ruggryn
  • 2 ½ dl vand eller økologisk mælk
  • Salt

Ruggrød i gryde

1. Kom Kornkammeret Øko Ruggryn og vand eller mælk i en tykbundet gryde og bring det i kog.

2. Lad det koge ca. 3 min. under omrøring. Smag ruggrøden til med lidt salt.

 

Ruggrød i mikroovn

1. Rør Kornkammeret Øko Ruggryn med vand eller mælk i en dyb tallerken. Sæt tallerkenen i mikroovnen ved fuld styrke ca. 2 min.

2. Tag grøden ud, rør rundt med en ske og smag til med lidt salt.

 

Sprød topping til ruggrød

  • 4 spsk. honning eller ahornsirup
  • 100 g øko nødder (hasselnødder, valnødder eller mandler)

1. Kom honning på en lille pande og bring det i kog. Vend nødderne rundt heri et par min.

2. Hæld nødderne over på bagepapir og lad dem køle af. Server grøden med nødder på.

Tip! Prøv at servere ruggrød eller rå Ruggryn med masser af friske bær i eller oven på. Det giver en fin syrlighed til grynene.

 

Hjemmelavet salatdrys med Ruggryn

Rist 1 dl Kornkammeret Øko Ruggryn i lidt olivenolie med frisk timian, revet citronskal og lidt ahornsirup. Smag til med salt og peber.

 

Koldhævede morgenboller

(10 stk.)

  • 15 g gær
  • 3 ½ dl koldt vand
  • 100 g Kornkammeret Øko Ruggryn
  • 350 g Kornkammeret Øko Hvedemel
  • 1 ½ tsk. salt
  • 1 spsk. sukker

Dag 1:

1. Rør gæren ud i det kolde vand.

2. Tilsæt resten af ingredienserne og rør dejen med en røreske eller en røremaskine til den er ensartet og hænger sammen i en klump.

3. Kom folie over skålen og stil den i køleskab til næste dag (6 timer).

 

Dag 2:

1. Tænd ovnen på 220°C (varmluft 200°C).

2. Brug 2 spiseskeer til at sætte dejen på en bageplade med bagepapir (der bliver ca. 10 stk.).

3. Lad bollerne efterhæve 10 min.

4. Pensl bollerne med mælk eller æg og bag dem ca. 20 min., til de er gyldne.

 

 

 

 

Flapjacks – hjemmebagte myslibarer

(Ca. 25-30 stk.)

Flapjacks er en slags hjemmelavede mysli barer. Bag dem og kom dem i
en lufttæt beholder. Så har du gode mellemmåltider til madpakken og
børnenes eftermiddagsmad.

  • 175 g Kornkammeret Øko Finvalsede Havregryn
  • 150 g Kornkammeret Øko Grovvalsede Havregryn
  • 250 g øko smør
  • 125 g øko rørsukker
  • 5 spsk. sirup
  • 25 g Kornkammeret Øko Hvedemel
  • 250 g Kornkammeret Øko Græskarkerner

Sådan gør du:

1. Smelt smør, rørsukker og sirup i en gryde. Lad blandingen stå og simre, indtil sukkeret er opløst.

2. Tilsæt havregryn, mel og græskarkerner. Pres dejen ned i bunden af en bradepande – ca. 25 x 40 cm. Den kan virke lidt tør og ”krummet”, men den klistrer sammen under bagningen.

3. Bages ved 200°C (varmluft 180°C) i ca. 25 min. eller til den er gylden i overfladen.

4. Lad ”kagen” køle lidt af inden du skærer den ud i barer, som skal køles helt af, inden de anbringes i en lufttæt beholder.

Holdbarhed: Ca. 14 dage i lufttæt beholder.

 

Parmesan kiks

(Ca. 20-25 stk.)

  • 150 g Kornkammeret Øko Hvedemel
  • 75 g Kornkammeret Øko Grovvalsede Havregryn
  • 35 g parmesan ost
  • 1 tsk. bagepulver
  • 80 g øko blødt smør
  • 1 dl øko mælk/vand
  • 1 tsk. salt

Sådan gør du:

1. Bland mel, havregryn, ost, salt og bagepulver sammen i en stor skål.

2. Skær smørret i små tern og bland det godt sammen med melblandingen.

3. Tilsæt mælken og rør det godt
sammen.

4. Hæld dejen ud på et meldrysset bord. Rul den til en lang pølse og skær den ud i ca. 25 kiks. Læg dem på en bageplade med bagepapir.

Bagetid: Ca. 12-15 min i forvarmet ovn ved 200°C (varmluft 180°C), indtil de
er gyldne og sprøde. Køl kiksene af på en bagerist. Server til ost eller spis dem som snack.

 

Øko havregrød

(1 portion)

  • 1 dl Kornkammeret Øko Finvalsede Havregryn
  • 2½ dl vand eller øko mælk
  • Salt

Havregrød i gryde:

1. Kom Kornkammeret Øko Finvalsede Havregryn og vand eller mælk i en gryde og bring det i kog.

2. Lad det koge 1-2 min. under omrøring. Smag havregrøden til med lidt salt.

Havregrød i mikroovn:

1. Rør Kornkammeret Øko Finvalsede Havregryn med vand eller mælk i en dyb tallerken. Sæt tallerkenen i mikroovnen ved fuld styrke ca. 2 min.

2. Tag grøden ud, rør rundt med en ske og smag til med lidt salt.

Husk! Hvis grøden bliver for tyk, kan der tilsættes lidt mere væske.

 

Müsliboller

(Ca. 20 stk.)

  • Ca. 3 dl (120 g) Kornkammeret Øko Müsli
  • 1 ½ dl øko yoghurt naturel
  • 2 ½ dl vand
  • 50 g gær
  • 1 spsk. øko sukker
  • 1 tsk. salt
  • Ca. 7½ - 8 dl (500 g) Kornkammeret Øko Hvedemel
  • ½ dl øko olie  

Sådan gør du:

1.  Bland yoghurten med vand.

2.  Opløs gæren heri. Tilsæt sukker, salt og müsli. Lad blandingen stå ca. 10 min.

3.  Tilsæt de øvrige ingredienser.

4.   Ælt dejen grundigt til den er glat og  smidig. Lad dejen hæve ca. 30 min.

5.   Slå dejen sammen og form ca. 20 boller. Sæt  bollerne på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve til dobbelt  størrelse, tildækket og lunt ca. 40-45 min.

Bagetid: Nederst i en 220°C forvarmet ovn ca. 10 min. (varmluftovn 200°C).

 

Müsli-grød

(4 portioner)

  • 5 dl Kornkammeret Øko Müsli
  • 1 økologisk æble
  • 1 spsk. honning
  • 7 dl vand
  • 1 knivspids salt

1.   Riv æblet. Kom det i en gryde sammen med de øvrige ingredienser.

2.   Kog det hele i 3-5 min. Bliver grøden for tyk tilsættes lidt mere vand.

3.  Server grøden med mælk og evt. et drys kanel.

Et ekstra pift

Prøv at riste f.eks. græskarkerner eller solsikkekerner og bland det i müslien. Eller drys med tørret frugt f.eks. gojibær eller tranebær. Frisk frugt er sundt, smager skønt og giver ekstra bid.